Szombathely 2015. május 21.

MARKUSOVSZKY EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ

SAJTÓKÖZLEMÉNY

JÁRÓ- ÉS FEKVŐBETEG ELLÁTÁS INTEGRÁCIÓJA A MARKUSOVSZKY EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZBAN

Újabb nagyléptékű fejlesztés veszi kezdetét a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Az 1,674 milliárd forint értékű TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0014 azonosítószámú, „Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén” című projekt keretében Uniós támogatással Szombathelyen a Vérellátó épületében, Körmenden a Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház főépületében valósul meg a komplex, hatékony egészségügyi szolgáltatás feltételeit biztosító kivitelezés.

Körmend

A fejlesztést az teszi szükségessé, hogy a körmendi telephelyen az elmúlt 30 évben nem történt átfogó rekonstrukció, így az épületállomány nem felel meg a mai betegellátási struktúrának, működési és technológiai követelményeknek. A projekt részeként megvalósul a főépület felújítása és strukturális átalakítása. A sürgősségi ellátás, a diagnosztika és egyes szakrendelések a felújított épület földszintjére, a szakrendelések első emeletére költöznek, a második-harmadik emeletre a krónikus belgyógyászat, a negyedikre a sebészet költözik majd vissza, míg az ötödik emelet továbbra is az – immár felújított – műtőknek és az egynapos sebészeti ellátásnak biztosít elhelyezést. Így a betegek egy épületben jutnak hozzá a legtöbb szolgáltatáshoz. Az épület korszerűsítésével együtt kívánjuk megújítani a műszer- és eszközparkot. Az informatikai fejlesztés mellett a digitális röntgen, műtőfelszerelés, ultrahang és az endoszkópia fejlesztését tervezzük.

Szombathely

A kórház struktúraátalakítási folyamatának egyik fontos célja a járóbeteg-ellátás közelebb hozása a fekvőbeteg osztályokhoz. Az önálló, nagy betegszámmal dolgozó szakrendelések, gondozók elhelyezésére a központi telephellyel szomszédos Vérellátó épület öt szintjének átalakítása van folyamatban. Az épület használatba vételével kiürítjük a Tüdőszűrő épületét és a Rendelőintézet jelentős részét. A folyamat eredményeként két telephelyet szüntetünk meg. A felújított épületbe költözhetnek a rendelőintézetből a fogászat, a bőrgyógyászat, a reumatológia, a diabetes szakrendelés, a nőgyógyászat és terhes-gondozás, a belgyógyászat, a foglalkozás-egészségügy és az audiológia szakrendelései, gondozói valamint a tüdőszűrő állomás. Műszerfejlesztés tekintetében a fogászati ellátást új fogászati kezelőegység, a tüdőszűrést új digitális röntgenberendezés szolgálja.

A megvalósuló fejlesztések jelenlegi az alábbi megvalósítási fázisban vannak:

Körmendi dr. Batthyány-Strattmann László Kórházban: Az építési kivitelezés megkezdéséhez érkeztünk, a közbeszerzési eljárás lezárult. Az orvosi műszerek beszerzésére irányuló közbeszerzés folyamatban van.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Vérellátó épületében:

Az építési kivitelezés folyamatban és az orvosi műszerek közbeszerzése van folyamatban.